ФИНСКИ ЛЕКЦИИ ЗА НАШИОТ ОБРАЗОВЕН СИСТЕМ

Една анегдота раскажана на една меѓународна конференција за образование: „Атомската централа има 180 пропишани процедури, а воспитно-образовниот систем 450“.

Еден од најпознатите стручњаци за развој на образованието Pasi Saghlberg, објаснува на што треба да се стави акцентот во реформата на образованието.
1. Во реформите на воспитно-образовниот систем треба да се земат предвид менталитетот и културното наследство.
2. Акцентот не треба да биде ставен на тоа детето да биде подготвено за училиште, туку училиштето да биде подготвено во истата училница да ги прифати децата кои доаѓаат со различни вештини, од оние кои едвај ги препознаваат буквите, до оние кои веќе читаат и пишуваат.
3. Не може да се има добро образование кое ќе создава задоволни и реализирани ученици, ако немаме добри, задоволни, добро платени и почитувани учители.
4. Не може да има креативен образовен систем ако учителот нема слобода тој да одлучи како ќе подучува.
5. Потребно е училиште во кое учениците кои доаѓаат од семејства со различен материјален статус и образование – подеднакво успешно да учат.
6. На факултетите за наставници треба да се пријавуваат најдобрите, високо талентирани и мотивирани кандидати.
7. Креативноста бара голема автономија. Дајте повеќе простор за креативност, повеќе часови за музика, ликовно, драма, спорт.
8. Централизиран систем нема доверба во учителот, а граѓаните немаат доверба во институциите па така и во училиштето.
9. Условите за работа и учење и квалитетот на работа меѓу училиштата треба да се минимални.

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.