ОД ПРОРОКОТ ЗА ДЕЦАТА

А една жена со детенце на градите рече:
Зборувај ни за децата.
И тој рече:
Вашите деца не се ваши деца.
Тие се синови и ќерки на копнежот кон Животот.
Тие настануваат низ вас, но не од вас,
И иако се тие со вас, тие вам не ви припаѓаат.
Можете да им ја дарите вашата љубов,
Но не и вашите мисли,
Зошто тие имаат сопствени мисли.

1

Вие можете да ги вдомите нивните тела,
Но не и нивните души,
Бидејќи нивните души живеат во куќата на утрешнината,
Која вие не можете да ја посетите,
Дури ни во соништата ваши.

Вие можете да тежнеете да бидете како нив,
Но не терајте ги нив да бидат како вас.
Зошто животот не се враќа назад,
Ниту се задржува во минатото.
Вие сте лаковите од кои вашите деца
Како живи стрели се напред отфрлени.
Стрелецот ја гледа метата на патеката на бесконечноста,
И тој се свиткува со Неговата сила
За стрелата Негова да летне брзо и далеку.
Нека вашето свиткување
Во рацете на Стрелецот ви биде задоволство;
Зошто иако ја сака стрелата што лета,
Тој иста така го сака лакот кој е постојан.

Калил Џибран

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.