СЕКОЈ НЕКА СПАСИ БАРЕМ ЕДНА МОРСКА ЅВЕЗДА

Еден старец се шетал со својот внук на плажа. Секоја морска ѕвезда на која наидувале, детето ја подигало и ја фрлало во океанот. „Ако ги оставам“, рекло детето, „ќе се исушат и ќе угинат. Јас ги спасувам нивните животи.“

Старецот, пак, му одговорил: „Плажата е долга илјадници километри и на неа има милион морски ѕвезди. Тоа што го правиш не значи ништо.“

Детето  ја погледнало морската ѕвезда во својата рака, ја фрлило во вода и со сигурност throwing-starfishодговорило: „На оваа морска ѕвезда и значи.“

РАВЕНКАТА НА ХЕКМАН

Џејмс Хекман, професор на Универзитетот во Чикаго, добитник на Нобелова награда.

Доколку се инвестира во раниот детски развој од раѓање, па сè до пет години, може многу да се постигне. Тоа е решение за подобро образование и подобри резултати во здравството, помалку криминал и глад и поголем економски просперитет.

Инвестирај во образовни и развојни ресурси за маргинализираните семејства со цел да им се обезбеди подеднаков пристап до успешен ран човечки развој.

Развивај когнитивни и социјални вештини кај децата.

Одржи го раниот развој со ефективно образование за време на растењето.

Добиј многу поспособни, попродуктивни и ценети граѓани.

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.