КАКО „ДОЛИНАТА НА СМРТТА“ СЕ ПРЕТВОРИ ВО ЦВЕТНА ГРАДИНА?

Ken Robinson

hqdefault„Во близината на местото каде живеам се наоѓа „Долината на смртта“. Тоа е најтоплото, најсувото место во Америка, таму ништо не расте. Ништо не расте бидејќи нема дожд. Оттука и името „Долина на смртта“. Во зимата 2004 г., почна да врне дожд по 18см дожд во краток временски период. А, во пролетта 2005 г., се случи еден феномен. Целото тло во „Долината на смртта беше покриено со цвеќе. Тоа беше доказ дека „Долината на смртта“ не е мртва. Таа беше заспана. Вистинските услови се причина за животот, особено за оној вистинскиот живот. Земете на пример некоја општина, училиште, променете ги условите, дајте им на луѓето поинакви можности, поинакви очекувања, широка рамка на можности, поттикнете ги и вреднувајте ги односите меѓу наставниците и учениците, понудете им можности да бидат креативни, иновативни во тоа што го работат и училиштата ќе заживеат. Големите лидери тоа го знаат. Вистинската улога на лидерот не е власт и контрола. Вистинската улога на лидерот е контрола на атмосферата креирањето на атмосфера на можности.“

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.