ДУАЛНО ОБРАЗОВАНИЕ

Гимназија на Сканија (Scania Academy).Curt Nicolin Gymnasiet,  – Finspang. Гимназија на СИМЕНС и 12 други компании

Мисија: да образуваме креативни и иновативни млади луѓе кои долгорочно ќе ја зајакнуваат и развиваат Шведска како индустриска и технолошка нација.

Образованието трае 3 години. Се школуваат 216 ученици, секоја година гимназијата запишува 72 ученика. Гимназијата развива т.н. дупли компетенции. Ученикот по завршување на 3-ти години може да работи во индустрија но може и да продолжи на универзитет. На секој ученик по завршување на гимназијата му се гарантира вработување од 6 месеци во Сканија а после тоа тој може да избере каде и како понатаму.

Учениците кога се на пракса заработуваат околу 10 евра на час.

Мисија: да образуваме креативни и иновативни млади луѓе кои долгорочно ќе ја зајакнуваат и развиваат Шведска како индустриска и технолошка нација.

КАКОВ Е РАСПОРЕДОТ НА УЧЕНИЦИТЕ И НАСТАВНИЦИТЕ ВО ГИМНАЗИЈАТА НА СКАНИЈА?

  • Теориски предавања од 8 .00 до 15.50.
  • Пракса од 7.15 до 16.00.
  • 44 недели оптовареност
  • 5 недели – летен одмор
  • 2 недели – Велигден
  • 1 недела – зимен одмор

Саем на средни училишта. Иновации

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.