СО КОИ ВОСПИТНИ ВРЕДНОСТИ Е ГРАДЕНО НАШЕТО ОПШТЕСТВО?

…„ Вие сте осудени да живеете во состојба на пропаѓање. Не на пропаст, затоа што пропаста е дефинитивна состојба и не на благосостојба, од која сте далеку, туку на пропаѓање. Постојано и постојано пропаѓање. Во истите дупки. На ист начин. Повторно и повторно. Упорно и тврдоглаво. Никогаш не извлекувате никакво искуство. Па мечка во циркус научува да вози велосипед…После две ракии ви светнуваат очите и почнувате да се прегарнувате, бакнувате и да му се заканувате на цел свет...“
Ова е дел од драмата „Диво Месо“ на Горан Стефановски напишана пред повеќе од триесет години. Вистинска слика на нашето општество претставена преку неколку ликови кои многу јасно и прецизно ја отсликуваат нашата вечна реалност. Драма која ја дијагностицира и објаснува состојбата на нашиот човек, нашето семејство, нашата средина, нашата татковина. Воопшто не е за чудење како идејата на драмата е актуелна континуирано до денес.
Тројцата браќа во драмата имаат различни погледи на светот. Едниот обземен од идеалот и надежта дека системот може да се сруши и промени на подобро, вториот обземен од страста за успех и по секоја цена подготвен на сè па дури и да го понижи своето семејство и третиот кој ја загубил надежта и разочаран бара утеха во алкохолот. Родителите немоќни сведоци на губењето на куќата и пропаѓањето на семејството.
Менталитетот на ова семејство е сликата на македонскиот менталитет денес. А, што е всушност менталитетот (лат: mens – „ум“, „нешто поврзано со духот“) – тоа се доминантните размислувања, душевните особини, склоности, судови и концепти на однесување на еден човек или на еден цел народ.

Основното значење на терминот „воспитување“ е „вкупноста на интенционалното/намерното влијание на развојот на личноста“.

470x176_kainabel-ashxКои се доминантните наши особини, она по што ние сме тоа што сме денес?
Најпрвин треба да си кажеме дека сме мрзеливи и разгалени; дека немаме работни навики; завидни сме, подложни на корупција, себични и љубоморни; го мразиме секој што постигнал успех или се обидуваме да докажеме дека тоа не е негов вистински успех; не го почитуваме подобриот од нас и се обидуваме по секоја цена да не успее;  се понижуваме; во ништо не веруваме; ја уништивме надежта на секој чесен и добронамерен човек; немаме чувство за припадност и заедништво; не можеме да се договориме за ништо; не сакаме да видиме дека младите видоа два излеза едниот во странство а другиот во хедонизам; велиме дека сме библиска земја а децата ги воспитуваме да бидат како Каин.
Генерации со вакви особини се доминантниот дел кои го обликувале и создавале нашиот менталитет. Вакви вредности и идеи, чувства и модели на однесување се пренесувани на потомствата. Нашето општество е градено преку вакви воспитни вредносни во политиката, економијата, образованието, културата, спортот и тн.
Колку побрзо сфатиме дека ваквите особини нас не кочат толку побрзо ќе почнеме да го менуваме и градиме нашиот вистински менталитет.
И за крај да завршиме со ликот на таткото: „…Сè ќе запустите. Не признавате ни ѓавол ни бог. Немате ред ни во главите, ни во телата. Сè на своја рака, со првиот ветар, како муви без глава. Мислите сè што лета се јаде. Европа ве бара! И се прди на Европа за вас...“

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.