12 СТОЛЕТИЈА ПОРАКИ ОД ПРВОУЧИТЕЛИТЕ СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЈ

Славете ги зборовите на својот јазик, на своите дедовци и родители, на своите писатели, на своите научници, поети…. оти умот и духот не можат да постојат без јазикот. Не одрекнувајте се од своите македонски зборови! Духовни амблеми на културниот универзум. Мисионери на христијанството, основоположници на словенската писменост и литература и заслужни за културниот развој на сите словенски народи. На дело покажале дека просветен човек е … Продолжи со читање 12 СТОЛЕТИЈА ПОРАКИ ОД ПРВОУЧИТЕЛИТЕ СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЈ

ЗОШТО ЗАМИНУВААТ НАЈДОБРИТЕ? – ПИСМО ДО МАКЕДОНСКИОТ ПОЛИТИЧАР

Зошто сѐ ова ни се случува? Дали општеството се базира и ја почитува слободата и креативноста на поединецот да создава вредности? Општеството е континуитет на повеќе продуктивни генерации кои создаваат и не растураат, кои градат а не грабат, кои мислат за иднината на сите во државата, но пред сѐ на младите. Продуктивноста на повеќе доследни генерации ги создале општествата и државите по кои нашите млади, … Продолжи со читање ЗОШТО ЗАМИНУВААТ НАЈДОБРИТЕ? – ПИСМО ДО МАКЕДОНСКИОТ ПОЛИТИЧАР

ЗА ВОСПИТУВАЊЕТО

„Поимот воспитание доаѓа од старословенскиот збор „воспитати“, што значи да се нахраниш“.  „Поимот образование, доаѓа од старословенскиот збор “образ“, кој за своја аналогија го има образот Божји“! (Венко Андоновски) „Она сме со што се храниме“  тезата на Фоербах „Што е темелот на целата држава? – Воспитувањето на младината.“ (Диоген) „Вештина над вештините е да се воспита човекот, најпревртливото суштество“. (Гргур Назијански) „Од воспитанието зависи не … Продолжи со читање ЗА ВОСПИТУВАЊЕТО

ОБРАЌАЊЕТО НА ВАЦЛАВ ХАВЕЛ НА УНИВЕРЗИТЕТОТ ВО ВИЛНУС – „ГРАДЕЊЕТО НОВ СВЕТ Е ПОТЕШКО ОД СТАРОТО ОПСТОЈУВАЊЕ ВО МАГЛА“

Господине Претседателе, Господине Ректоре, Госпоѓи и господа, Ми причинува искрено задоволство да говорам во овој стар и угледен универзитет, кој со години беше средишна точка на литванското образование и духовен центар на долготрајното настојување на Вашата нација да го култивира својот идентитет и да го изрази во независна државност што служи како чувар на сите добри литвански традиции. Универзитетот во Вилнус беше традиционален посредник на … Продолжи со читање ОБРАЌАЊЕТО НА ВАЦЛАВ ХАВЕЛ НА УНИВЕРЗИТЕТОТ ВО ВИЛНУС – „ГРАДЕЊЕТО НОВ СВЕТ Е ПОТЕШКО ОД СТАРОТО ОПСТОЈУВАЊЕ ВО МАГЛА“

ПРИМЕРОТ НА ПЧЕЛИТЕ И СВЕТЛОСТА НА РАЗУМОТ – СМИСЛАТА НА ЗАЕДНИЦАТА

„Разликата меѓу заедницата на пчелите и заедницата на човекот е во односот на бројот на работници и волјата да се направи добро.“ Ретко се среќава таква дисциплина и организираност, таква храброст и одбрана на кошницата (татковината), заради опстанок на заедницата. Сто и педесет милиони години на истиот начин, со истиот труд, упорно и постојано. Без грешка. Од генерација на генерација! Инсект подготвен да учи и … Продолжи со читање ПРИМЕРОТ НА ПЧЕЛИТЕ И СВЕТЛОСТА НА РАЗУМОТ – СМИСЛАТА НА ЗАЕДНИЦАТА

„СЛОБОДАТА, МОРАЛНОТО ОПШТЕСТВО И УЧИТЕЛОТ“

Во книгата „Слобода и морално општество“, Дан Хејсман пишува за средба која се случила многу одамна а има исто толку голема важност како и денес. Во Хајделберг во 1925 г., Германскиот филозоф Мартин Бубер го забележал следново. „Ја сакам слободата, но не верувам во неа“. Кога ова Бубер го искоментирал пред група учители, тој исто така ја нагласил и тенденцијата со која ние сите треба … Продолжи со читање „СЛОБОДАТА, МОРАЛНОТО ОПШТЕСТВО И УЧИТЕЛОТ“

МАРИО ДЕ АНДРАДЕ – „НА МОЈАТА ДУША И СЕ БРЗА“

Ги пресметував моите години и открив дека ми остана помалку време за живеење од она коешто го проживеав досега. Се чувствувам како дете кое добило кутија со колачи и првите ги изело со задоволство, но во моментот кога сфатило дека му останало уште малку, почнало да ги јаде со посебно внимание и да ужива во секој залак. Повеќе немам време за бесконечни конференции на кои … Продолжи со читање МАРИО ДЕ АНДРАДЕ – „НА МОЈАТА ДУША И СЕ БРЗА“

САШКО КЕДЕВ – „ВНАТРЕШНИОТ ВРВ Е НАЈУБАВИОТ ВРВ НА СВЕТОТ И ДО НЕГО СЕ СТИГНУВА СО СИЛНА МОТИВАЦИЈА И ПОСВЕТЕНОСТ“

На 28 мај во големата сала на Македонската филхармонија д-р Сашко Кедев приреди настан кој ретко се гледа и доживува во Македонија, „На врвот на светот и потоа“ 10 години од искачувањето на Монт Еверест. Сашко Кедев се врати и го сподели своето искуство за највисокиот врв на светот, за Мајката на небото и за покривот од храмот што земјата му го посветила на небото, … Продолжи со читање САШКО КЕДЕВ – „ВНАТРЕШНИОТ ВРВ Е НАЈУБАВИОТ ВРВ НА СВЕТОТ И ДО НЕГО СЕ СТИГНУВА СО СИЛНА МОТИВАЦИЈА И ПОСВЕТЕНОСТ“

ОПШТЕСТВО ВОСПИТУВАНО СО ДЕЦЕНИИ – „УЧИ ЗА ДА НЕ РАБОТИШ“ И „ПЛУКАЈ ПО ДРУГИОТ“ ДАЛЕКУ НЕМА ДА СТИГНЕ

„Без личности кои творат и создаваат, кои самостојно мислат и судат, не може да се замисли повисок развој на општеството како и развој на личноста. Најважната вештина на еден учител е да ја буди радоста за творење и сознавање“ (Ајнштајн). „Заедницата стагнира кога нема импулси и енергија од индивидуите. Енергијата умира кај индивидуите кога заедницата не е емпатична и сучувствителна“ (Вилијам Џејмс). Најважниот и најстариот … Продолжи со читање ОПШТЕСТВО ВОСПИТУВАНО СО ДЕЦЕНИИ – „УЧИ ЗА ДА НЕ РАБОТИШ“ И „ПЛУКАЈ ПО ДРУГИОТ“ ДАЛЕКУ НЕМА ДА СТИГНЕ

ХАНА АРЕНДТ – ПОМЕЃУ МИНАТОТО И ИДНИНАТА

ХАНА АРЕНДТ  (1906-1975) –  Образованието е точка во која одлучуваме дали доволно ги сакаме своите деца и дали сакаме да ги истераме од овој свет и да ги пуштиме сами да се снаоѓаат, и дали ги сакаме доволно за да не им ја ускратиме шансата и надежта за нешто ново, нешто што не го гледаме однапред. Образованието е точка во која одлучуваме дали доволно го … Продолжи со читање ХАНА АРЕНДТ – ПОМЕЃУ МИНАТОТО И ИДНИНАТА

КОНФУЧИЈЕ – УЧИТЕЛОТ ЗА КОГО УЧЕНИЦИТЕ ИЗГРАДИЈА КОЛИБИ И ЖИВЕЕЈА ДО НЕГОВИОТ ГРОБ

Роден во периодот на најголемата збунетост (552 г. пред нашата ера), во кој древната моќ и слава на Кина преминуваат во феудален раскол, неслога и судири. Ученикот кога го прашал дали на злото треба да се врати со добро, Учителот одговорил: „А со што тогаш ќе возвратиш на љубезноста? На доброто возврати со добро, а на злото со правда.“ Не верувал дека сите луѓе се … Продолжи со читање КОНФУЧИЈЕ – УЧИТЕЛОТ ЗА КОГО УЧЕНИЦИТЕ ИЗГРАДИЈА КОЛИБИ И ЖИВЕЕЈА ДО НЕГОВИОТ ГРОБ

ИДНИНАТА НА ВИСОКОТО ОБРАЗОВАНИЕ – НАМЕСТО ДА ОДАТ НА УНИВЕРЗИТЕТ ЗА ДА ДОБИЈАТ РАБОТА, СТУДЕНТИТЕ СЕ ПОВЕЌЕ ЌЕ ОДАТ НА РАБОТА ЗА ДА ДОБИЈАТ ДИПЛОМА

Причината зошто Американците го почитуваат високото образование е „да се добие добра работа а потоа и одлична кариера“.  Во САД постои се поголемо незадоволство од работата на универзитетите и подготвеноста на дипломираните студенти. Патот за вработување отсекогаш бил: прво, се запишувате на универзитет, а потоа добивате добра работа. Но, само за момент замислете, што ако има еден поинаков пат – прво на работа која доаѓа … Продолжи со читање ИДНИНАТА НА ВИСОКОТО ОБРАЗОВАНИЕ – НАМЕСТО ДА ОДАТ НА УНИВЕРЗИТЕТ ЗА ДА ДОБИЈАТ РАБОТА, СТУДЕНТИТЕ СЕ ПОВЕЌЕ ЌЕ ОДАТ НА РАБОТА ЗА ДА ДОБИЈАТ ДИПЛОМА

ВОСПИТНИОТ МЕТОД НА ПОЛГАР КОЈ ГИ МАТИРАШЕ СПАСКИ, КАСПАРОВ, КАРПОВ…

Ласло Полгар (11 мај 1946 г,), е  унгарски наставник по психологија на образование. Тој е татко на познатите сестри Полгар: Жужа, Софија и Јудит, кои станаа најдобри женски шахисти во светот на сите времиња. Полгар се смета за теоретичар во воспитувањето на деца, кој верува дека „генијалците се прават, а не се раѓаат“. Експериментот на Полгар со неговите ќерки е наречен „еден од најубавите експерименти … Продолжи со читање ВОСПИТНИОТ МЕТОД НА ПОЛГАР КОЈ ГИ МАТИРАШЕ СПАСКИ, КАСПАРОВ, КАРПОВ…

КAKО ДЕТЕТО ГО НАУЧИ СОКОЛОТ ДА ЛЕТНЕ?

Некој крал на подарок добил два соколи и веднаш ги пратил на дресура на најдобриот познавач на птиците. После неколку месеци учителот донел само еден сокол кој веднаш ја прифатил дресурата. – А што е со другиот? – запрашал кралот. – Жал ми е честити кралу, другиот сокол многу чудно се однесува. Можеби боледува од некоја ретка болест, бидејќи никој не може да го мрдне … Продолжи со читање КAKО ДЕТЕТО ГО НАУЧИ СОКОЛОТ ДА ЛЕТНЕ?

ЗИГМУНД ФРОЈД – ПОСТОЈАТ ТРИ НЕВОЗМОЖНИ ПРОФЕСИИ: ВОСПИТУВАЊЕ, ПОЛИТИКА И ПСИХОАНАЛИЗА

Ако општеството веќе предолго е пореметено, со толку голема количина на негативни, деструктивни состојби, тогаш, како да се прилагодите на долгогодишната ненормална ситуација и како наставниците и родителите да ги воспитуваат децата, а општеството да не ги расипе, разболи, истера…  или да се вклопат во истото тоа општество? Постојат три невозможни професии: воспитување, политика и психоанализа. Сите три ги води еден принцип на човековата целокупна … Продолжи со читање ЗИГМУНД ФРОЈД – ПОСТОЈАТ ТРИ НЕВОЗМОЖНИ ПРОФЕСИИ: ВОСПИТУВАЊЕ, ПОЛИТИКА И ПСИХОАНАЛИЗА

ГОЛЕМИОТ НАУЧНИК ИЛИ СПОРТИСТ НЕ ЗНАЧИ ДЕКА Е И ДОБАР ПРОФЕСОР И ПЕДАГОГ

Секој сака да учи од најдобрите. Ако сакате да станете светски првак во скок со стап, учете од Сергеј Бубка. Бубка денес е тренер, ама се уште никој не научил да скока повеќе од него. Ако сакате да научите физика, учете од Алберт Ајнштајн. Кој би можел да биде Ваш подобар професор од Ајнштајн? Откако Ајнштајн ја објавил теоријата за релативитет, само тројца студенти сакале … Продолжи со читање ГОЛЕМИОТ НАУЧНИК ИЛИ СПОРТИСТ НЕ ЗНАЧИ ДЕКА Е И ДОБАР ПРОФЕСОР И ПЕДАГОГ

ПАУЛО ФРЕИРЕ – ОБРАЗОВАНИЕТО НЕ СЕ ТЕМЕЛИ НА ДЕЛУВАЊЕ НА ЕДНА ЛИЧНОСТ НА ОСТАНАТИТЕ, ТУКУ НА МЕЃУСЕБНА СОРАБОТКА И ОДГОВОРНОСТ

Ернесто Рафаел Гевара де ла Серна (1928-1967) или доволно е само Че. Аргентинец со кубанска душа, кој го потрошил својот живот за светот да го направи подобар, поубав и поправеден. Со своите убедувања заминал и во смртта. Магазинот „Time“ го прогласил за еден од 20-те најголеми и највлијателни луѓе. Прочуената фотографија на Че Гевара, била прогласена за најпозната фотографија во светот и симбол на дваесеттиот … Продолжи со читање ПАУЛО ФРЕИРЕ – ОБРАЗОВАНИЕТО НЕ СЕ ТЕМЕЛИ НА ДЕЛУВАЊЕ НА ЕДНА ЛИЧНОСТ НА ОСТАНАТИТЕ, ТУКУ НА МЕЃУСЕБНА СОРАБОТКА И ОДГОВОРНОСТ

ЕРИХ КЕСТНЕР – „СЕГА СТЕ СЕМЕ ОД ОВОШЈЕ, ЌЕ ТРЕБА ДА СТАНЕТЕ ОВОШНИ ДРВЈА“

„Само оние кои растат а притоа остануваат и деца се луѓе“. Ерих Кестнер (1899-1974) дипломиран учител на учителската школа во Дрезден и доктор по филозофија. Работел како уредник во рубриката за култура , го уредувал списанието за деца „Пингвин“, работел и во театар и во радио.  Објавува песни, колумни, критики во најголемите германски списанија. Во 1928 г., ја објавува својата најпозната книга за деца „Емил … Продолжи со читање ЕРИХ КЕСТНЕР – „СЕГА СТЕ СЕМЕ ОД ОВОШЈЕ, ЌЕ ТРЕБА ДА СТАНЕТЕ ОВОШНИ ДРВЈА“

ПРЕДСМРТНОТО ПИСМО НА УМБЕРТО ЕКО ДО НЕГОВИОТ ВНУК „МИЛ МОЈ ВНУЧКО ПОЗНАВАЈ СИ ГО МИНАТОТО ЗА ДА ЈА РАЗБЕРЕШ СЕГАШНОСТА И ПЛАНИРАШ ИДНИНАТА“

Умберто Еко (1932-2016) е книжевник, филозоф, историчар на средниот век, историчар на книжевноста, лингвист и семиолог. Докторирал филозофија во 1954 година и работел како професор по семиотика на Болоњскиот универзитет. Предавал на универзитети во Европа и Америка. Автор е на „Името на розата“ (продадена во повеќе од педесет милиони примероци ширум светот и преведена на над четириесет јазици, добитник на највисокото книжевно признание во Италија, … Продолжи со читање ПРЕДСМРТНОТО ПИСМО НА УМБЕРТО ЕКО ДО НЕГОВИОТ ВНУК „МИЛ МОЈ ВНУЧКО ПОЗНАВАЈ СИ ГО МИНАТОТО ЗА ДА ЈА РАЗБЕРЕШ СЕГАШНОСТА И ПЛАНИРАШ ИДНИНАТА“