ПАУЛО ФРЕИРЕ – ОБРАЗОВАНИЕТО НЕ СЕ ТЕМЕЛИ НА ДЕЛУВАЊЕ НА ЕДНА ЛИЧНОСТ НА ОСТАНАТИТЕ, ТУКУ НА МЕЃУСЕБНА СОРАБОТКА И ОДГОВОРНОСТ

Ернесто Рафаел Гевара де ла Серна (1928-1967) или доволно е само Че. Аргентинец со кубанска душа, кој го потрошил својот живот за светот да го направи подобар, поубав и поправеден. Со своите убедувања заминал и во смртта. Магазинот „Time“ го прогласил за еден од 20-те најголеми и највлијателни луѓе. Прочуената фотографија на Че Гевара, била прогласена за најпозната фотографија во светот и симбол на дваесеттиот … Продолжи со читање ПАУЛО ФРЕИРЕ – ОБРАЗОВАНИЕТО НЕ СЕ ТЕМЕЛИ НА ДЕЛУВАЊЕ НА ЕДНА ЛИЧНОСТ НА ОСТАНАТИТЕ, ТУКУ НА МЕЃУСЕБНА СОРАБОТКА И ОДГОВОРНОСТ

ЕРИХ КЕСТНЕР – „СЕГА СТЕ СЕМЕ ОД ОВОШЈЕ, ЌЕ ТРЕБА ДА СТАНЕТЕ ОВОШНИ ДРВЈА“

„Само оние кои растат а притоа остануваат и деца се луѓе“. Ерих Кестнер (1899-1974) дипломиран учител на учителската школа во Дрезден и доктор по филозофија. Работел како уредник во рубриката за култура , го уредувал списанието за деца „Пингвин“, работел и во театар и во радио.  Објавува песни, колумни, критики во најголемите германски списанија. Во 1928 г., ја објавува својата најпозната книга за деца „Емил … Продолжи со читање ЕРИХ КЕСТНЕР – „СЕГА СТЕ СЕМЕ ОД ОВОШЈЕ, ЌЕ ТРЕБА ДА СТАНЕТЕ ОВОШНИ ДРВЈА“

ПРЕДСМРТНОТО ПИСМО НА УМБЕРТО ЕКО ДО НЕГОВИОТ ВНУК „МИЛ МОЈ ВНУЧКО ПОЗНАВАЈ СИ ГО МИНАТОТО ЗА ДА ЈА РАЗБЕРЕШ СЕГАШНОСТА И ПЛАНИРАШ ИДНИНАТА“

Умберто Еко (1932-2016) е книжевник, филозоф, историчар на средниот век, историчар на книжевноста, лингвист и семиолог. Докторирал филозофија во 1954 година и работел како професор по семиотика на Болоњскиот универзитет. Предавал на универзитети во Европа и Америка. Автор е на „Името на розата“ (продадена во повеќе од педесет милиони примероци ширум светот и преведена на над четириесет јазици, добитник на највисокото книжевно признание во Италија, … Продолжи со читање ПРЕДСМРТНОТО ПИСМО НА УМБЕРТО ЕКО ДО НЕГОВИОТ ВНУК „МИЛ МОЈ ВНУЧКО ПОЗНАВАЈ СИ ГО МИНАТОТО ЗА ДА ЈА РАЗБЕРЕШ СЕГАШНОСТА И ПЛАНИРАШ ИДНИНАТА“