САШКО КЕДЕВ – „ВНАТРЕШНИОТ ВРВ Е НАЈУБАВИОТ ВРВ НА СВЕТОТ И ДО НЕГО СЕ СТИГНУВА СО СИЛНА МОТИВАЦИЈА И ПОСВЕТЕНОСТ“

На 28 мај во големата сала на Македонската филхармонија д-р Сашко Кедев приреди настан кој ретко се гледа и доживува во Македонија, „На врвот на светот и потоа“ 10 години од искачувањето на Монт Еверест. Сашко Кедев се врати и го сподели своето искуство за највисокиот врв на светот, за Мајката на небото и за покривот од храмот што земјата му го посветила на небото, … Продолжи со читање САШКО КЕДЕВ – „ВНАТРЕШНИОТ ВРВ Е НАЈУБАВИОТ ВРВ НА СВЕТОТ И ДО НЕГО СЕ СТИГНУВА СО СИЛНА МОТИВАЦИЈА И ПОСВЕТЕНОСТ“

ОПШТЕСТВО ВОСПИТУВАНО СО ДЕЦЕНИИ – „УЧИ ЗА ДА НЕ РАБОТИШ“ И „ПЛУКАЈ ПО ДРУГИОТ“ ДАЛЕКУ НЕМА ДА СТИГНЕ

„Без личности кои творат и создаваат, кои самостојно мислат и судат, не може да се замисли повисок развој на општеството како и развој на личноста. Најважната вештина на еден учител е да ја буди радоста за творење и сознавање“ (Ајнштајн). „Заедницата стагнира кога нема импулси и енергија од индивидуите. Енергијата умира кај индивидуите кога заедницата не е емпатична и сучувствителна“ (Вилијам Џејмс). Најважниот и најстариот … Продолжи со читање ОПШТЕСТВО ВОСПИТУВАНО СО ДЕЦЕНИИ – „УЧИ ЗА ДА НЕ РАБОТИШ“ И „ПЛУКАЈ ПО ДРУГИОТ“ ДАЛЕКУ НЕМА ДА СТИГНЕ

ХАНА АРЕНДТ – ПОМЕЃУ МИНАТОТО И ИДНИНАТА

ХАНА АРЕНДТ  (1906-1975) –  Образованието е точка во која одлучуваме дали доволно ги сакаме своите деца и дали сакаме да ги истераме од овој свет и да ги пуштиме сами да се снаоѓаат, и дали ги сакаме доволно за да не им ја ускратиме шансата и надежта за нешто ново, нешто што не го гледаме однапред. Образованието е точка во која одлучуваме дали доволно го … Продолжи со читање ХАНА АРЕНДТ – ПОМЕЃУ МИНАТОТО И ИДНИНАТА

КОНФУЧИЈЕ – УЧИТЕЛОТ ЗА КОГО УЧЕНИЦИТЕ ИЗГРАДИЈА КОЛИБИ И ЖИВЕЕЈА ДО НЕГОВИОТ ГРОБ

Роден во периодот на најголемата збунетост (552 г. пред нашата ера), во кој древната моќ и слава на Кина преминуваат во феудален раскол, неслога и судири. Ученикот кога го прашал дали на злото треба да се врати со добро, Учителот одговорил: „А со што тогаш ќе возвратиш на љубезноста? На доброто возврати со добро, а на злото со правда.“ Не верувал дека сите луѓе се … Продолжи со читање КОНФУЧИЈЕ – УЧИТЕЛОТ ЗА КОГО УЧЕНИЦИТЕ ИЗГРАДИЈА КОЛИБИ И ЖИВЕЕЈА ДО НЕГОВИОТ ГРОБ

ИДНИНАТА НА ВИСОКОТО ОБРАЗОВАНИЕ – НАМЕСТО ДА ОДАТ НА УНИВЕРЗИТЕТ ЗА ДА ДОБИЈАТ РАБОТА, СТУДЕНТИТЕ СЕ ПОВЕЌЕ ЌЕ ОДАТ НА РАБОТА ЗА ДА ДОБИЈАТ ДИПЛОМА

Причината зошто Американците го почитуваат високото образование е „да се добие добра работа а потоа и одлична кариера“.  Во САД постои се поголемо незадоволство од работата на универзитетите и подготвеноста на дипломираните студенти. Патот за вработување отсекогаш бил: прво, се запишувате на универзитет, а потоа добивате добра работа. Но, само за момент замислете, што ако има еден поинаков пат – прво на работа која доаѓа … Продолжи со читање ИДНИНАТА НА ВИСОКОТО ОБРАЗОВАНИЕ – НАМЕСТО ДА ОДАТ НА УНИВЕРЗИТЕТ ЗА ДА ДОБИЈАТ РАБОТА, СТУДЕНТИТЕ СЕ ПОВЕЌЕ ЌЕ ОДАТ НА РАБОТА ЗА ДА ДОБИЈАТ ДИПЛОМА