ЗЛАТЕН ПРЕСЕК – МАТЕМАТИЧКА ФОРМУЛА ЗА УБАВИНАТА?

ФИБОНАЧИ ЛЕОНАРДО „МАТЕМАТИКАТА Е ИНСПИРАЦИЈА“ ЗЛАТЕН ПРЕСЕК – БРОЈОТ КОЈ СО ВЕКОВИ ГИ ИНСПИРИРА МАТЕМАТИЧАРИТЕ, НАУЧНИЦИТЕ И УМЕТНИЦИТЕ Златниот пресек е сериозно проучуван со векови се со цел да се дојде до одговорот за мистичниот карактер на овој број. Дали  научниците со математичка формула можат да опишат нешто што на божествен начин се појавува во природата или тоа е само формула? Дали е ова универзалната … Продолжи со читање ЗЛАТЕН ПРЕСЕК – МАТЕМАТИЧКА ФОРМУЛА ЗА УБАВИНАТА?

„НЕ ДОЗВОЛУВАЈ ТУЃОТО МИСЛЕЊЕ ДА СТАНЕ ТВОЈА РЕАЛНОСТ“

„ЕДНА НАВИКА МОЖЕ ДА СЕ ПРОМЕНИ САМО СО ДРУГА НАВИКА“ Која обувка прва ја облековте утрово? Марате да размислите? Но, ние истата обувка ја облекуваме прва веќе неколку години – бидејќи едноставно така сме се навикнале. Замислете колку би било страшно секогаш кога ќе треба да се облекувате да морате да застанете и да си го поставете прашањето на себе: „Која требаше да биде прва?“ … Продолжи со читање „НЕ ДОЗВОЛУВАЈ ТУЃОТО МИСЛЕЊЕ ДА СТАНЕ ТВОЈА РЕАЛНОСТ“

ВИКТОР ФРАНКЛ

Човековата потрага по смисла од Виктор Франкл е една добра книга, книга која има многу делови и силна идеја со моќ да го смени животот на еден човек. Франкл постојано ги цитира зборовите на Ниче: „Оној што има зошто да живее, може да поднесе речиси сè“. Виктор Франкл се одржал себеси во живот и ја одржал надежта жива од концентрационите логори присетувајќи се на својата … Продолжи со читање ВИКТОР ФРАНКЛ

ОКСИТОЦИН – „ХОРМОН ЗА ПРИПАДНОСТ“ КОЈ НЕ СЕ КУПУВА ПРЕКУ ИНТЕРНЕТ

„Се вели дека очите се огледало на душата… тие се огледало на емоционалниот дел на мозокот“,  тврдат автори од истражувањата на Медицинскиот факултет во Сан Диего, Универзитетот во Калифорнија. Комуникацијата лице в лице со која управува окситоцин (одговорен за нашите чувства на приврзаност со другите луѓе)  е клучна за интимната комуникација на сите видови емоции – љубов, страв, доверба, возбуда. Се смета дека првиот контакт … Продолжи со читање ОКСИТОЦИН – „ХОРМОН ЗА ПРИПАДНОСТ“ КОЈ НЕ СЕ КУПУВА ПРЕКУ ИНТЕРНЕТ

НАЈГОЛЕМАТА ЉУБОВ – ЉУБОВТА НА СЕСТРАТА И БРАТОТ

Во едно истражување и анализата на 261 книги за деца (сликовници за предучилишни деца и книги за деца до трето одделение)  кои ги опишуваат односите помеѓу братот и сестрата, особено на односите кога си играат заедно, истражувачот запишувал: Колку пати децата ќе се скараат? Колку пати ќе си запретат еден на друг? Колку позитивни моменти ќе имаат за споделување, наклонетост, решавање на проблеми и исклучување? … Продолжи со читање НАЈГОЛЕМАТА ЉУБОВ – ЉУБОВТА НА СЕСТРАТА И БРАТОТ

КАКО „ДОЛИНАТА НА СМРТТА“ СЕ ПРЕТВОРИ ВО ЦВЕТНА ГРАДИНА?

Ken Robinson „Во близината на местото каде живеам се наоѓа „Долината на смртта“. Тоа е најтоплото, најсувото место во Америка, таму ништо не расте. Ништо не расте бидејќи нема дожд. Оттука и името „Долина на смртта“. Во зимата 2004 г., почна да врне дожд по 18см дожд во краток временски период. А, во пролетта 2005 г., се случи еден феномен. Целото тло во „Долината на … Продолжи со читање КАКО „ДОЛИНАТА НА СМРТТА“ СЕ ПРЕТВОРИ ВО ЦВЕТНА ГРАДИНА?

УПРАВУВАЊЕ И РАКОВОДЕЊЕ НА ВОСПИТНО-ОБРАЗОВНИТЕ ИНСТИТУЦИИ

Идејата за промена на образовната парадигма во РМ е во создавањето на концепт преку кој развојот на образовниот систем ќе биде во функција единствено за оние за кого треба да постои. Потребен е пристап кој нема да се базира на компромиси заради задоволување на одредени парцијални гледишта и интереси. Од изборот на директорот и училишните одбори во голема мера зависи квалитетот на раководење, развојот и … Продолжи со читање УПРАВУВАЊЕ И РАКОВОДЕЊЕ НА ВОСПИТНО-ОБРАЗОВНИТЕ ИНСТИТУЦИИ