ПЕДАГОШКИ ПЛУРАЛИЗАМ И НОВ УЧИТЕЛ ЗА НОВОТО ВРЕМЕ

Образованието на учителите е клучно прашање на секоја земја. Квалитетот на воспитно образовниот кадар и квалитетот во образованието директно влијае на нивото на образовните достигнувања на секоја индивидуа. Прашањето за квалитетот на образованието на кадарот е постојано присутно во јавноста. Имаме ли премногу наставници или имаме премалку квалитетни наставници? Време е, и конечно имаме должност да почнеме со промените во пристапот на образованието на учителите, … Продолжи со читање ПЕДАГОШКИ ПЛУРАЛИЗАМ И НОВ УЧИТЕЛ ЗА НОВОТО ВРЕМЕ

Кои се целите на Европа до 2020?

95% од децата на возраст од 4 години задолжително да се вклучат во раното детско воспитание и образование; помалку од 15% од 15-годишниците треба да се под-стандардите во читање, математика и наука; стапката на рано напуштање на образованието на возраст од 18-24 години треба да биде помало од 10%; најмалку 40% од луѓето на возраст од 30-34 г., треба да имаат завршено некаква форма на … Продолжи со читање Кои се целите на Европа до 2020?

ДУАЛНО ОБРАЗОВАНИЕ

Гимназија на Сканија (Scania Academy) Образованието трае 3 години. Се школуваат 216 ученици, секоја година гимназијата запишува 72 ученика. Гимназијата развива т.н. дупли компетенции. Ученикот по завршување на 3-ти години може да работи во индустрија но може и да продолжи на универзитет. На секој ученик по завршување на гимназијата му се гарантира вработување од 6 месеци во Сканија а после тоа тој може да избере каде … Продолжи со читање ДУАЛНО ОБРАЗОВАНИЕ

Средното образование во Шведска (1)

Мисијата на средното стручно образование во Шведска „ДА СОЗДАДЕМЕ СПЕЦИЈАЛИСТИ ЗА СТОПАНСТВОТО НА ОПШТИНАТА“ Посета на средните стручни училишта во Шведска од 14-21 март 2016 година. Проект iOERc – Integrating E-Learning and Open Educational Resources into Classroom       http://www.ioerc.mk/ Curt Nicolin Gymnasiet,  – Finspang. Гимназија на СИМЕНС и 12 други компании   Продолжи со читање Средното образование во Шведска (1)

Отворено образование

Со поимот отворено образование (Open Education) се означува еден педагошки правец кој се залага за корените промени во филозофијата на образованието, за нов дух на слободата во предучилишните установи и училишта, за отвореност кон промените, како и за редефинирање на целите и методите на воспитанието и образованието. Овој правец смета дека сите деца се природно мотивирани за учење, како и тоа дека се способни да го … Продолжи со читање Отворено образование