ЗА ВОСПИТУВАЊЕТО

„Поимот воспитание доаѓа од старословенскиот збор „воспитати“, што значи да се нахраниш“.  „Поимот образование, доаѓа од старословенскиот збор “образ“, кој за своја аналогија го има образот Божји“! (Венко Андоновски) „Она сме со што се храниме“  тезата на Фоербах „Што е темелот на целата држава? – Воспитувањето на младината.“ (Диоген) „Вештина над вештините е да се воспита човекот, најпревртливото суштество“. (Гргур Назијански) „Од воспитанието зависи не … Продолжи со читање ЗА ВОСПИТУВАЊЕТО

ОБРАЌАЊЕТО НА ВАЦЛАВ ХАВЕЛ НА УНИВЕРЗИТЕТОТ ВО ВИЛНУС – „ГРАДЕЊЕТО НОВ СВЕТ Е ПОТЕШКО ОД СТАРОТО ОПСТОЈУВАЊЕ ВО МАГЛА“

Господине Претседателе, Господине Ректоре, Госпоѓи и господа, Ми причинува искрено задоволство да говорам во овој стар и угледен универзитет, кој со години беше средишна точка на литванското образование и духовен центар на долготрајното настојување на Вашата нација да го култивира својот идентитет и да го изрази во независна државност што служи како чувар на сите добри литвански традиции. Универзитетот во Вилнус беше традиционален посредник на … Продолжи со читање ОБРАЌАЊЕТО НА ВАЦЛАВ ХАВЕЛ НА УНИВЕРЗИТЕТОТ ВО ВИЛНУС – „ГРАДЕЊЕТО НОВ СВЕТ Е ПОТЕШКО ОД СТАРОТО ОПСТОЈУВАЊЕ ВО МАГЛА“

ПРИМЕРОТ НА ПЧЕЛИТЕ И СВЕТЛОСТА НА РАЗУМОТ – СМИСЛАТА НА ЗАЕДНИЦАТА

„Разликата меѓу заедницата на пчелите и заедницата на човекот е во односот на бројот на работници и волјата да се направи добро.“ Ретко се среќава таква дисциплина и организираност, таква храброст и одбрана на кошницата (татковината), заради опстанок на заедницата. Сто и педесет милиони години на истиот начин, со истиот труд, упорно и постојано. Без грешка. Од генерација на генерација! Инсект подготвен да учи и … Продолжи со читање ПРИМЕРОТ НА ПЧЕЛИТЕ И СВЕТЛОСТА НА РАЗУМОТ – СМИСЛАТА НА ЗАЕДНИЦАТА