ВОСПИТНИОТ МЕТОД НА ПОЛГАР КОЈ ГИ МАТИРАШЕ СПАСКИ, КАСПАРОВ, КАРПОВ…

Ласло Полгар (11 мај 1946 г,), е  унгарски наставник по психологија на образование. Тој е татко на познатите сестри Полгар: Жужа, Софија и Јудит, кои станаа најдобри женски шахисти во светот на сите времиња. Полгар се смета за теоретичар во воспитувањето на деца, кој верува дека „генијалците се прават, а не се раѓаат“. Експериментот на Полгар со неговите ќерки е наречен „еден од најубавите експерименти … Продолжи со читање ВОСПИТНИОТ МЕТОД НА ПОЛГАР КОЈ ГИ МАТИРАШЕ СПАСКИ, КАСПАРОВ, КАРПОВ…

КAKО ДЕТЕТО ГО НАУЧИ СОКОЛОТ ДА ЛЕТНЕ?

Некој крал на подарок добил два соколи и веднаш ги пратил на дресура на најдобриот познавач на птиците. После неколку месеци учителот донел само еден сокол кој веднаш ја прифатил дресурата. – А што е со другиот? – запрашал кралот. – Жал ми е честити кралу, другиот сокол многу чудно се однесува. Можеби боледува од некоја ретка болест, бидејќи никој не може да го мрдне … Продолжи со читање КAKО ДЕТЕТО ГО НАУЧИ СОКОЛОТ ДА ЛЕТНЕ?

ЗИГМУНД ФРОЈД – ПОСТОЈАТ ТРИ НЕВОЗМОЖНИ ПРОФЕСИИ: ВОСПИТУВАЊЕ, ПОЛИТИКА И ПСИХОАНАЛИЗА

Ако општеството веќе предолго е пореметено, со толку голема количина на негативни, деструктивни состојби, тогаш, како да се прилагодите на долгогодишната ненормална ситуација и како наставниците и родителите да ги воспитуваат децата, а општеството да не ги расипе, разболи, истера…  или да се вклопат во истото тоа општество? Постојат три невозможни професии: воспитување, политика и психоанализа. Сите три ги води еден принцип на човековата целокупна … Продолжи со читање ЗИГМУНД ФРОЈД – ПОСТОЈАТ ТРИ НЕВОЗМОЖНИ ПРОФЕСИИ: ВОСПИТУВАЊЕ, ПОЛИТИКА И ПСИХОАНАЛИЗА