КОНФУЧИЈЕ – УЧИТЕЛОТ ЗА КОГО УЧЕНИЦИТЕ ИЗГРАДИЈА КОЛИБИ И ЖИВЕЕЈА ДО НЕГОВИОТ ГРОБ

Роден во периодот на најголемата збунетост (552 г. пред нашата ера), во кој древната моќ и слава на Кина преминуваат во феудален раскол, неслога и судири. Ученикот кога го прашал дали на злото треба да се врати со добро, Учителот одговорил: „А со што тогаш ќе возвратиш на љубезноста? На доброто возврати со добро, а на злото со правда.“ Не верувал дека сите луѓе се … Продолжи со читање КОНФУЧИЈЕ – УЧИТЕЛОТ ЗА КОГО УЧЕНИЦИТЕ ИЗГРАДИЈА КОЛИБИ И ЖИВЕЕЈА ДО НЕГОВИОТ ГРОБ