ВОСПИТАНИЕ НА 432 Hz

432 Hz е чуден број. Некои сметаат дека е тоа природната фреквенција на универзумот и затоа е привлечна за секој слушател. Се тврди дека е тоа фреквенција која резонира со човековото срце, ја обновува ДНК, го подобрува духовното и ментално здравје. Дури постојат и такви тврдења дека музиката создадена на 432Hz ја стимулира десната хемисфера на мозокот, делот одговорен за најпосакуваните човечки особини: развој на фантазијата, изострени сетила, толкување на симболи, поимање на апстрактните поими итн.

Но, денес доминира 440 Hz, откако Министерот за пропаганда, Џозеф Гебелс, се заложил за стандардизација на овој број во музиката и навистина така се случило. Леонард Хорович во својот труд со наслов „Култ за контрола на музиката“, напишал: „Музичката индустрија ја изведува и реализира оваа фреквенција која кај популацијата создава поголема агресија, психо-социјална агитација и емоционален стрес…“

„Тие не маршираат затоа што се заедно, туку се заедно затоа што маршираат“

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.