„Тоа што посебно ме воодушевува кај Вашата уметност е тоа што е универзална. Вие не кажувате ниту збор а сепак цел свет ве разбира“, му рекол Ајнштајн на Чаплин.

ajnstajn-1„Тоа навистина е така, но Вашата слава е уште поголема. Луѓето Ви се восхитуваат, а никој не ве разбира“ – му одговорил Чаплин.

За време на Втората светска војна, во Германија била покрената голема научна кампања против Алберт Ајнштајн,  што на крајот резултирала со излегување на книгата „100 научници против Ајнштајн

Кога го слушнал тоа, Ајнштај рекол: „Кога не би бил во право, и еден би бил доволен“.

1_Einstein