ДИСЦИПЛИНАТА ВО ОБРАЗОВНИОТ СИСТЕМ Е ПОТРЕБА НЕ ЗАРАДИ ПОМАЛКУ УЧЕЊЕ ТУКУ ЗАРАДИ МОРАЛОТ

Како што воденицата ќе застане ако и се запре водата, така и во училиштето ќе застане сè ако  му се одземе дисциплината.  Одамна е напишано, уште во првите книги по педагогија дека, физичката казна е ропско средство и најнесоодветна метода за слободните луѓе, и тие никогаш не смеат да се применуваат врз децата, учениците.Физичката казна нема никаква сила да ги мотивира или да поттикне во … Продолжи со читање ДИСЦИПЛИНАТА ВО ОБРАЗОВНИОТ СИСТЕМ Е ПОТРЕБА НЕ ЗАРАДИ ПОМАЛКУ УЧЕЊЕ ТУКУ ЗАРАДИ МОРАЛОТ

СУШТИНАТА НА РЕФОРМАТА НЕ ТРЕБА ДА БИДЕ ВО ПОМАЛКУ ЧАСОВИ И ПОВЕЌЕ ОДМОР, ТУКУ ВО СОЗДАВАЊЕ КУЛТУРА НА СИСТЕМ НА ПОСТОЈАНО УЧЕЊЕ, РАБОТА И ДИСЦИПЛИНА И НА УЧЕНИЦИТЕ И НА НАСТАВНИЦИТЕ

Училишниот ден во Јужна Кореја трае од 9 до 17 часот, а потоа најголемиот број ученици продолжуваат со дополнителна настава до 22 часот. Учебната година трае 220 наставни дена. Училишниот ден во Финска трае од 8 до 14 часот. Учебната година трае 190 дена, доминираат воннаставните активности, бидејќи веруваат дека најголемиот дел од учењето се одвива всушност надвор од училиштето. Во Јужна Кореја одделенијата се … Продолжи со читање СУШТИНАТА НА РЕФОРМАТА НЕ ТРЕБА ДА БИДЕ ВО ПОМАЛКУ ЧАСОВИ И ПОВЕЌЕ ОДМОР, ТУКУ ВО СОЗДАВАЊЕ КУЛТУРА НА СИСТЕМ НА ПОСТОЈАНО УЧЕЊЕ, РАБОТА И ДИСЦИПЛИНА И НА УЧЕНИЦИТЕ И НА НАСТАВНИЦИТЕ

АКО РАСИЗМОТ СЕ УЧИ, ТОГАШ ЗОШТО ДЕТЕТО КОЕ Е ВОСПИТУВАНО ВО НЕРАСИСТИЧКА СРЕДИНА СПОНТАНО ПОКАЖУВА ПРЕДРАСУДИ ЗАСНОВАНИ НА РАСАТА?

Примамливо и умно е да се верува дека денес во 21 век децата растат и се воспитуваат знаејќи како да се разбираат и да живеат со луѓето од другите раси. Но, бројните истражувања сугерираат дека ова е повеќе во доменот на фантазијата отколку на фактите. Секој од нас сака неговите деца да имаат социјални вештини за интеграција во овој свет полн со разлики и различности. … Продолжи со читање АКО РАСИЗМОТ СЕ УЧИ, ТОГАШ ЗОШТО ДЕТЕТО КОЕ Е ВОСПИТУВАНО ВО НЕРАСИСТИЧКА СРЕДИНА СПОНТАНО ПОКАЖУВА ПРЕДРАСУДИ ЗАСНОВАНИ НА РАСАТА?

НЕМЕЗА, ДИНОСАУРУСИТЕ И МАКЕДОНИЈА

„Проблемот на најголемиот број луѓе не е толку во нивното незнаење, колку во она што тие мислат дека го знаат а во суштина не е точно.“ (Џош Билингс) Немеза, Немесис или Немесида   е ќерка на божицата на ноќта Никте и божицата на темнината Ереба, таа е божица на одмаздата и казнувањето по заслуга. Таа е персонификација на праведната борба, на борба против сè што го … Продолжи со читање НЕМЕЗА, ДИНОСАУРУСИТЕ И МАКЕДОНИЈА

„Ако видите високо убаво израснето стебло знајте дека…

„Ако видите високо, убаво израснето стебло, знајте дека тоа стои само затоа што на него не фрлиле око дрвосечачите“ (Кинеска поговорка) Citation Продолжи со читање „Ако видите високо убаво израснето стебло знајте дека…

„Вистинското разбирање не е настан меѓу двајцата кои…

„Вистинското разбирање не е настан меѓу двајцата кои зборуваат, слушаат, гледаат. Разбирањето е случка што се збиднува само кога оној што гледа и слепиот; оној што слуша и глувиот; оној што зборува, и немиот – ќе се решат да си ги допрат рацете. Пријателството, љубовта, човечкото разбирање, секогаш се допир на две раце од кои во секоја го има токму она што го нема во … Продолжи со читање „Вистинското разбирање не е настан меѓу двајцата кои…

ТРОЈЦАТА БРАЌА , ТАТКОТО И ТАТКОВИНАТА

…„ Вие сте осудени да живеете во состојба на пропаѓање. Не на пропаст, затоа што пропаста е дефинитивна состојба и не на благосостојба, од која сте далеку, туку на пропаѓање. Постојано и постојано пропаѓање. Во истите дупки. На ист начин. Повторно и повторно. Упорно и тврдоглаво. Никогаш не извлекувате никакво искуство. Па мечка во циркус научува да вози велосипед…После две ракии ви светнуваат очите и … Продолжи со читање ТРОЈЦАТА БРАЌА , ТАТКОТО И ТАТКОВИНАТА

ДЕЦАТА, РЕЛИГИЈАТА, ДРЖАВАТА, ОБРАЗОВАНИЕТО – КАДЕ Е МЕРКАТА?

Дали е можно религијата да се одвои целосно од државата? Дали треба религијата да не се споменува воопшто во текот на образованието и да биде целосно одвоена од развојот на човекот? Дали е во ред одвојување на државните и религиските институции во едно општество? Можно ли е тоа? Постојат ли истражувања кои покажуваат дека учењето на религијата навистина ја зголемува толеранцијата? Кои се тие содржини … Продолжи со читање ДЕЦАТА, РЕЛИГИЈАТА, ДРЖАВАТА, ОБРАЗОВАНИЕТО – КАДЕ Е МЕРКАТА?

ВОСПИТАНИЕ НА 432 Hz

432 Hz е чуден број. Некои сметаат дека е тоа природната фреквенција на универзумот и затоа е привлечна за секој слушател. Се тврди дека е тоа фреквенција која резонира со човековото срце, ја обновува ДНК, го подобрува духовното и ментално здравје. Дури постојат и такви тврдења дека музиката создадена на 432Hz ја стимулира десната хемисфера на мозокот, делот одговорен за најпосакуваните човечки особини: развој на … Продолжи со читање ВОСПИТАНИЕ НА 432 Hz

„НЕ Е ДОБРО ОВА, НЕ Е ДОБРО ОНА – А ДАЛИ НИЕ СМЕ ДОБРИ?“

Рита Пирсон, Rita Pierson „Кога мојата мајка почина на 92 годишна возраст имаше толку многу нејзини ученици на погребот што ми дојдоа солзи, не, затоа што таа не напушти, туку затоа што остави зад себе врски/релации/контакти кои не можат да се поништат никогаш“. „Една работа за која никогаш не зборуваме во образованието е вредноста и важноста на поврзаноста со луѓето, нашите релации. Целото учење е … Продолжи со читање „НЕ Е ДОБРО ОВА, НЕ Е ДОБРО ОНА – А ДАЛИ НИЕ СМЕ ДОБРИ?“

„ЧЕ ГЕВАРА, ПАУЛО ФРЕИРЕ И ПЕДАГОГИЈА НА РЕВОЛУЦИЈАТА“

Ернесто Рафаел Гевара де ла Серна (1928-1967) или доволно е само Че. Аргентинец со кубанска душа, кој го потрошил својот живот за светот да го направи подобар, поубав и поправеден. Со своите убедувања заминал и во смртта. Магазинот „Time“ го прогласил за една од 20-те најголеми и највлијателни луѓе. Прочуената фотографија на Че Гевара, била прогласена за најпозната фотографија во светот и симбол на дваесеттиот … Продолжи со читање „ЧЕ ГЕВАРА, ПАУЛО ФРЕИРЕ И ПЕДАГОГИЈА НА РЕВОЛУЦИЈАТА“

ЗОШТО НА ЖИВОТОТ НЕ ТРЕБА ДА ГЛЕДАШ ОНАКА КАКО ШТО ТЕ УЧАТ?

„Сите ние сме во калта на животот само што некои гледаат во ѕвездите“ (Оскар Вајлд) „Запознав културен човек но беше тетовиран. Запознав примитивен човек во одело. Запознав религиозни ама расипани. Сретнав атеисти кои не се расипани. Видов многу сила во мали луѓе. А, многу слабости во големи луѓе. Многу мудрости во обичните. А многу глупости во угледните. Видов сиромаси како даваат, а богаташи како земаат,  … Продолжи со читање ЗОШТО НА ЖИВОТОТ НЕ ТРЕБА ДА ГЛЕДАШ ОНАКА КАКО ШТО ТЕ УЧАТ?

КОНЦЕПТОТ НА ФРАНЦУСКО-ГЕРМАНСКИОТ УЧЕБНИК ПО ИСТОРИЈА

„За тинејџерите денес, изгледа природно и интересно да имаат француско-германски учебник по историја“, вели Муниер. „Но мојата баба е ужасната од тоа.“ Зошто Французите и Германците се првите кои иницирале проект за учебник по историја? Внимавајте добро на терминологијата, станува збор за француско-германски учебник по историја, а не – учебник за француско-германската историја. Зошто токму тие, а не Французите и Италијанците, Белгијанците и Холанѓаните, Шпанците … Продолжи со читање КОНЦЕПТОТ НА ФРАНЦУСКО-ГЕРМАНСКИОТ УЧЕБНИК ПО ИСТОРИЈА

ДУАЛНО ОБРАЗОВАНИЕ

Гимназија на Сканија (Scania Academy).Curt Nicolin Gymnasiet,  – Finspang. Гимназија на СИМЕНС и 12 други компании Мисија: да образуваме креативни и иновативни млади луѓе кои долгорочно ќе ја зајакнуваат и развиваат Шведска како индустриска и технолошка нација. Образованието трае 3 години. Се школуваат 216 ученици, секоја година гимназијата запишува 72 ученика. Гимназијата развива т.н. дупли компетенции. Ученикот по завршување на 3-ти години може да работи во … Продолжи со читање ДУАЛНО ОБРАЗОВАНИЕ

ПАРАДОКСОТ НА ИЗБОРОТ – „ОД КАДЕ ТОЛКУ НЕЗАДОВОЛСТВО КОГА ИМАМЕ ТОЛКУ ГОЛЕМ ИЗБОР НА МОЖНОСТИ?“

Францускиот историчар Алексис де Токвил во своето дело „За демократијата во САД“ зачудено ги набљудувал Американците под бремето на широкиот избор кој го имале: „Во САД ги видов најслободните и најобразовани луѓе; сепак ми се чини дека над нив секогаш има некој тежок црн облак, и би рекол, дека секогаш се загрижени, тажни, дури и во своите најголеми задоволства.“ Животот станува сè по сложен. Постои … Продолжи со читање ПАРАДОКСОТ НА ИЗБОРОТ – „ОД КАДЕ ТОЛКУ НЕЗАДОВОЛСТВО КОГА ИМАМЕ ТОЛКУ ГОЛЕМ ИЗБОР НА МОЖНОСТИ?“

НИТУ ЕДНА ГОЛЕМА РЕКА НЕ ТЕЧЕ ГОЛЕМА ОД ИЗВОРОТ

„Без личности кои творат и создаваат, кои самостојно мислат и судат, не може да се замисли повисок развој на општеството како и развој на личноста….Најважната вештина на еден учител е да ја буди радоста за творење и сознавање“ (Ајнштајн). Најважниот и најстариот принцип во историјата на педагогијата е принципот на активност (на вежбање). Тоа е најстариот принцип на поучување. Овој принцип е запишан и во … Продолжи со читање НИТУ ЕДНА ГОЛЕМА РЕКА НЕ ТЕЧЕ ГОЛЕМА ОД ИЗВОРОТ

КОЛКУ ЗАБИ ИМА КОЊОТ?

Во една интересна белешка на Френсис Бејкон од 1605 година, може да се прочита: „Во летото господово 1432 година на едно место се развила жестока дебата за тоа колку заби има коњот. Цели 13 дена „беснеела“ остра расправа без прекин. Сите стари книги, хроники, знаења и познавања биле искористени и при тоа можело да се забележи една прекрасна длабокоумна  ерудиција како никогаш порано на тоа … Продолжи со читање КОЛКУ ЗАБИ ИМА КОЊОТ?

ДА НАУЧИМЕ ДА ЖИВЕЕМЕ ЗАЕДНО

Имајќи ги предвид принципите на Делор за образование во 21 век – да научиме да учиме, да учиме да живееме и да учиме да живееме заедно – со поголема леснотија ќе ги реализираме заедничките планови и ќе се стремиме кон одржлив развој. Одржливиот развој значи ветување за подобрување на животот на сите луѓе врз основа на поинаков систем на вредности, кој ќе го потенцира духовното … Продолжи со читање ДА НАУЧИМЕ ДА ЖИВЕЕМЕ ЗАЕДНО

КРЕФ – ФЕСТИВАЛ НА ДЕТСКИ ФИЛМ

Училиштен фестивал КРЕФ, подржан од Министерството за просвета на Р.Србија, градот Лесковац, Министерството за култура. Фестивал кој е во мрежата на фестивалот за млади на Европа YCN. Nakon otvaranja (Vesela Vese Bogdanovik, Zoran Ilić ) • Promo film Art i Medije iz Beograda (za sve Krefovce) • Prof. d-r Kiril Barbareev sa Univerziteta “Goce Delčev”, Fakultet obrazovnih nauka • Nebojša Petrović , producent festivala Animania– … Продолжи со читање КРЕФ – ФЕСТИВАЛ НА ДЕТСКИ ФИЛМ

МИНИСТЕРОТ КОЈ СО ЕДЕН ПОТЕГ НАПРАВИЛ СУШТИНСКА РЕФОРМА

Првото и основно прашање на образованието е ШТО, односно што треба да се учи, што да учи младата генерација. Прашањето за ефикасноста (КАКО) се поставува многу подоцна. Анализата на наставните содржини може директно да покаже и утврди што општеството мисли за себе, за целите на образованието, односно за поединецот и заедницата. Основното прашање на кое мора да се одговори во програмата на училиштето е: кои … Продолжи со читање МИНИСТЕРОТ КОЈ СО ЕДЕН ПОТЕГ НАПРАВИЛ СУШТИНСКА РЕФОРМА