ФУНКЦИОНАЛНА ПИСМЕНОСТ

Изразот функционалната писменост е релативно нов израз. Тоа е тренд преземен од прагматичното и економско гледање на нештата. Овој концепт има сериозни критичари.

Еден сериозен професор од Велика Британија Antony O’ Hear (советник во неколку влади на Велика Британија) шеф на катедрата за образование на University of Buckingham, (прогласен за „старомоден сноб“ од Тони Блер) го критикува овој концепт и смета дека образованието воопшто не треба да ја гледа функционалната писменост како фактор кој сериозно влијае на општествените, економските или други промени.

Тој вели: „Не можете да бидете критичен за нешто ако за тој предмет на размислување немате широк спектар на знаења. А каде ќе го стекнете тоа знаење ако методите и техниките на традиционалната школа се повеќе ги прогласуваме за фактор за кочница во стекнувањето на функционалните знаења?

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.