„Приказна за слепците“

Дени Дидро (1713-1784) Човек кој се занимавал со книжевност, природни науки и сликарство. Неговите дела „Шетањето на скептиците“ и „Приказна за слепците“, со кои станува славен, во реалноста му направиле да помине 20 години во темница. На прашањата за воспитанието Дидро посветил многу внимание. Во неговото дело „Побивање на делото на Хелвециус за човекот“, тој сметал дека со воспитување може да се постигне многу, но … Продолжи со читање „Приказна за слепците“